Οι λογαριασμοί μας σε διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες όλο και αυξάνονται, τα δεδομένα μας που συγχρονίζονται στο σύννεφο όλο και αποκτούν μεγαλύτερο όγκο, και οι χάκερ παραμονεύουν. Ότι κλειδώνει ξεκλειδώνει λένε πολλοί, και ακόμα και αν θεωρούμε ότι δεν θα είμαστε εμείς ο επόμενος στόχος, ένας συνδυασμός προφυλάξεων είναι απαραίτητος για όλους.

Τελευταία οι ειδήσεις για διαρροές και δημοσιοποίηση λογαριασμών αυξάνονται. Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης είναι ένα καλό πρώτο βήμα για την ασφάλεια των δεδομένων μας, αλλά θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα από τη χρήση ενός συνδυασμού γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων, για να μειώσουμε τις πιθανότητες να μαντέψουν τον κωδικό μας.

Ο Κωδικός πρόσβασης

Για όσους χρησιμοποιούν κωδικούς με την ημερομηνία γέννησης ή τύπου 1234 δεν μπορώ να πω πολλά, αλλά το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι η χρήση ενός κοινού κωδικού σε δεκάδες υπηρεσίες. Σε αυτή την περίπτωση, αν κάποιος ανακαλύψει τον κωδικό για την είσοδο σε μία υπηρεσία, είναι σα να έχει βρει το πορτοφόλι μας, αφού ο χάκερ αποκτά πρόσβαση σε όλη την ψηφιακή μας ζωή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν αρκετές πλατφόρμες που θα πρέπει να εξετάσετε οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες στο Web και μέσω εφαρμογών για υπολογιστές και κινητές συσκευές. Μπορούν να δημιουργήσουν τυχαίους ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, αλλά και να μας προειδοποιήσουν όταν χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό σε πολλούς δικτυακούς τόπους. 1Password, LastPass, Dashlane, RoboForm, mSecure, είναι μερικά παραδείγματα, αν και θα μπορούσατε ανάλογα με τις ανάγκες σας να αποφύγετε τέτοιες λύσεις αν είστε προσεκτικοί.

Η χρήση δύο σταδίων ελέγχου (two-step verification)

Η χρήση δύο σταδίων ελέγχου (two-step verification) για τις διαδικτυακές υπηρεσίες όπου είναι διαθέσιμο, μπορεί να αποτρέψει σχεδόν τα περισσότερα προβλήματα, προστατεύοντας το σύνολο των δεδομένων και την πρόσβαση στο λογαριασμό μας από τρίτους. Για την προστασία από επιθέσεις συμβουλεύω όλους τους χρήστες να χρησιμοποιούν πάντα έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης και να ενεργοποιήσουν άμεσα το two-step verification.

Δεν θα μπορείτε να συνδεθείτε σε ένα λογαριασμό χωρίς το τηλέφωνο σας και τον προσωρινό κωδικό που αποστέλλεται σε αυτό το τηλέφωνο. Σε κάθε περίπτωση θα ειδοποιηθείτε όταν κάποιος προσπαθεί να μπει στο λογαριασμό σας από κάποια νέα συσκευή ή εφαρμογή, ακόμη και αν έχει τον κωδικό πρόσβασης σας. Apple, Microsoft, Google, Dropbox, Twitter, Facebook και άλλες υπηρεσίες υποστηρίζουν την επαλήθευση δύο βημάτων. Αφιερώστε λίγο χρόνο και ενεργοποιήστε το.

Μην δημιουργείτε αντίγραφα ευαίσθητων δεδομένων στο σύννεφο

Το cloud υποτίθεται πως είναι ασφαλές. Τελευταία όμως ακούμε όλο και συχνότερα για εικόνες, έγγραφα και βίντεο που έχουν διαρρεύσει. Μπορεί οι χρήστες των οποίων τα δεδομένα διέρευσαν να μην είχαν κάνει όλα όσα έπρεπε για να προστατεύουν τους λογαριασμούς τους, αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να αποθηκεύουμε ευαίσθητα δεδομένα σε υπηρεσίες όπως τα iCloud, Dropbox, Flickr, Google Drive, OneDrive κ.α.

Τα αντίγραφα ασφαλείας είναι ένας θησαυρός, και η αυτόματη αποστολή νέων φωτογραφιών και βίντεο στο σύννεφο για αυτόματο συγχρονισμό με όλες τις συσκευές μας μια μεγάλη ευκολία. Φροντίστε όμως να είναι προστατευμένα με ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, two-step verification, και να υπάρχει πάντα τοπική διαθεσιμότητα. Μην ανεβάζετε ότι θα σας ενοχλούσε να δημοσιοποιηθεί, ή τουλάχιστον μην το αφήνετε εκεί για πολύ.

Μην συνδέετε τους λογαριασμούς

Πολλές διαδικτυακές υπηρεσίες προσφέρουν την ευκολία εγγραφής με χρήση των στοιχείων μας από άλλους λογαριασμούς, συνήθως Google, Facebook και Twitter. Μην το κάνετε ή σκεφθείτε καλά ποιους εμπιστεύεστε. Προτιμήστε τη δημιουργία ενός νέου λογαριασμού, αφού στην περίπτωση που κάποιος αποκτήσει πρόσβαση σε έναν από τους κύριους λογαριασμούς σας, ουσιαστικά αποκτά πρόσβαση και όπου αλλού έχετε συνδεθεί με χρήση αυτού του λογαριασμού.

Μια καλή ιδέα είναι να ρίξετε μια ματιά στις εφαρμογές στις οποίες έχετε προσφέρει πρόσβαση σε κάθε λογαριασμό σας και να διαγράψετε όσες δεν χρησιμοποιείτε πλέον.

Ερωτήσεις ασφαλείας και άλλα δεδομένα

Δεν ξέρω ποιος σκέφθηκε αυτή τη λύση, αλλά θα πρέπει να βρεθεί και να εκτελεστεί δημοσίως. Αν πάντως κάποιες υπηρεσίες απαιτούν ακόμα αυτό τον τρόπο προστασίας, να είτε πολύ προσεκτικοί. Αν ας πούμε το ερώτημα είναι το όνομα του πατέρα σας, εννοείται ότι δεν θα δώσετε την πραγματική απάντηση, αλλά κάτι περίεργο που θα σημειώσετε σε ασφαλές μέρος.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δηλώσετε όλο το οικογενειακό σας δέντρο, τη γυναίκα, το γιο, την κόρη, τα αδέρφια σας, τις συνήθειες, την οικογενειακή κατάσταση, την επαγγελματική σας διαδρομή και δεν ξέρω τι άλλο στο Facebook ή άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες.

Κλείδωμα όλων των κινητών συσκευών

Αν δεν έχετε κάποια από τις τελευταίες συσκευές της Apple με Touch ID, κλειδώστε οπωσδήποτε κάθε smartphone, tablet και laptop με κωδικό πρόσβασης. Εάν κάποιο από αυτά χαθεί ή κλαπεί, δεν υπάρχει κανένας λόγος να διευκολύνετε τους κλέφτες να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα. Ενεργοποιήστε υπηρεσίες απομακρυσμένου ελέγχου όπως το Activation Lock, το Find My iPhone και τη Διαχείριση συσκευής Android. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση κωδικών για πρόσβαση σε υπηρεσίες πληρωμών και τραπεζικών λογαριασμών.

Πηγή: http://www.nextsmartphone.gr/